www.ilovedegu.hu

Üdvözlünk a honlapunkon!

 

Három dokumentumot készítettünk terjesztésre, az elsőt sokak közreműködésével, állatkereskedések számára,

a másodikat Székely Andival közösen: kezdő degusok számára alapozó információkkal,

a harmadik elsősorban Morlin Zsófi alkotása és alaposabban korrektebben járja körül a témákat, de még nincs teljesen befejezve.

Mielőtt degut szereznél be, az első két doksin rágd át magad alaposan. Ha már van degud, akkor a harmadik doksi neked szól.

Az első kettőt terjesszétek bátran! A harmadikt pedig építsétek be a gondolkodásotokba, mi pedig igyekszünk befejezni.

 

AgathaChristie és SanyiLaci

Kereskedésekbe terjesztésre:

 

 

A degu

 

(amit feltétlenül tudnod kell, ha degutartásra vállalkozol)

 

 

Jellemzés: A degu az Andok cserjés, bokros lejtőin őshonos, Európába azért hozták be, hogy cukorbetegséggel kapcsolatos kísérleteket végezzenek rajta. Alapvetően nappali állatok. Foguk (narancs)sárga.

Kézhez szoktatás: Ezek a kedves, okos kis rágcsálók igénylik az ember társaságát. Nyisd ki a ketrecajtót, és maradj nyugton, amíg felfedeznek téged! Ha sokat foglalkozol velük, igazi, remek társaid lesznek. A bojtos farkuk könnyen leszakad, ezért farkuknál fogva soha ne fogd meg őket! Természetes ellenségeik a ragadozó madarak, ha felülről közelítesz, megijedhetnek és haraphatnak. Két kézzel alájuk nyúlva emeld fel őket! Ha ez nem megy, keress egy csövet, és azzal együtt vedd ki. Kíváncsi természetüknek köszönhetően nem félnek a macskáktól, kutyáktól se, ez azonban a vesztüket is okozhatja!

Csapatban élő állatok, igen nagy szociális igénnyel, ezért ne tarts degut egyedül! Esetükben a magány depresszióhoz, extrém esetben akár pusztuláshoz is vezethet!

Ha nem akarsz szaporulatot, ne tarts együtt ivaros, ellenkező nemű degukat! Tenyésztőknél több nőstény és egy hím is tartható együtt, de az ivaros hímek életre-halálra harcolhatnak a fedezés jogáért. Profi egzotikus szak-állatorvosnál már biztonságosan megoldható a fiúk ivartalanítása. Az ivaros fiúcsapatokat mindig lányoktól távol helyezzük el!

Ha már van degud, és új társat viszel mellé(jük), általában szükség van az összeszoktatásra, mert idegenektől védik az otthonukat. Tartsd őket szomszéd ketrecben, amíg rácson keresztül mindketten „csicseregni” kezdenek, azaz barátságosan érdeklődnek egymás iránt, és kizárólag nyílt, számukra idegen terepen engedd össze őket. Amikor stabil a barátságuk, akkor költözhetnek össze egy új, vagy szagmentesen kitakarított ketrecbe. Mielőtt belevágsz, mindenképpen olvass utána (bal menűsor, + fórum)!

 

Elhelyezés: A deguk mozgásigénye hatalmas. Tartásukra többszintes ketrecre van szükség, melynek mérete legalább 40*60*60 cm legyen, az optimális azonban inkább 60*80*80 cm-nél nagyobb. A ketrecet sok ággal, polccal, búvóhellyel, minimum 25 cm (optimális: 32 cm) átmérőjű fém kerékkel (az ennél kisebb nem tesz jót a gerincüknek!) rendezd be. Imádják a függőágyat is. A kereket a ketrec tetejéhez vagy oldalához rögzítjük. Alomnak használhatsz kukoricacsutka-almot, préselt szalmát, fapelletet, forgácsot, gyapotot. Fészekanyagnak tegyél be nekik zsebkendőt, nem foszló ruhadarabot, gyapotot, kenderkócot vagy más hasonló anyagot (és élvezd, ahogy berendezik vele a kuckójukat)! Kerüld a műanyagot, a festett dolgokat, mérgező faágakat, (pl. cédrus, dió, tiszafa, fagyal, babér, gesztenye!) mert mindent megrágnak, lenyelnek. Bundájukat csincsillafürdető homokban tisztítják, amit egy erre alkalmas edényben biztosíthatsz nekik.

A ketrecüket lehetőleg asztalon vagy polcon helyezd el, védve huzattól, tűző naptól! Így szelídebbek lesznek. Kb. 15 és 30 °C között érzik jól magukat, de a hirtelen lehűléstől bélelt alvóhely nélkül könnyen megfáznak, 30 °C fölött pedig különösebb előjel nélkül végzetes hőgutát kaphatnak. A kertben még ketrecestől, felügyelet mellett is számtalan veszély leselkedik rájuk. Nem szoktuk őket kivinni.

Mielőttsétára engeded őket a lakásban, tedd számukra biztonságossá a terepet! Tüntesd el, amit meg lehet rágni és veszélyes: vezetékek, mérgező szobanövények; ami értékes: bőr, fa, papír; amin meg lehet lépni vagy oda lehet zárni őket: ajtók, ablakok, egyéb nyílások; amibe be lehet ugrani: vízzel teli vödrök, akvárium, WC… És egy pillanatra se hagyd őket felügyelet nélkül!

 

Táplálás: A deguk fűevő állatok, és rosszul bontják a cukrot! Alaptakarmányuk a széna. Korlátlanul, mindig legyen előttük friss és minőségi, amit szívesen esznek! A fogazatuk fűevésre specializálódott, folyamatosan nő, de a hátsó fogaikat csak a fű, széna, és az ebből készült táp koptatja!

A bolti tápok közül a magasabb, 20% körüli rosttartalmúakat válaszd, akkor is, ha azt rokonaiknak, a csincsilláknak gyártják! A sok olajos mag, kukorica, gabona, vagy az ezekből készült táp a rostemésztésű állatoknak egészségkárosodást okoz. (pl. hátsófog túlnövés, cukorbetegség, bélgyulladás, elhízás, szívproblémák…)

A legegészségesebb finomság, az étrendjükbe fokozatos tápválással bevezetve: a friss réti fű !

A száraz etetés után a frisset óvatosan, fokozatosan vezessük be az étrendjükbe, hogy az érzékeny pocakjuk alkalmazkodni tudjon: Első nap: pár száll fű - naponta 3x; naponta növeljük az adagot; és 2 hét alatt jussunk el a korlátlan fogyasztásig. Hasmenés esetén újra széna-száraztáp diéta, majd a teljes gyógyulás után finomabban kezdjük elölről. Ha 2 hétig nem kaptak frisset, újra kell szoktatni.

(Másik módszer: száraz széna – szénára szárított fű – erősen fonnyasztott fű – 1 napos fű – friss fű)

A fű 20%-ában etethetők a kétszikű zöldek: gyógynövények (pl. gyermekláncfű, kamilla, körömvirág, menta, citromfű), faágak (pl. gyümölcsfák ágai, fűzfaág – vigyázz a permetszerre és a mérgező fákkal!), pillangósok (pl. lóhere, lucerna, madársóska). Bio zöldségek zöldjét is adhatod nekik, (pl. répa és petrezselyem zöldje, sóska, kapor, zöldborsó szárastól, levelestől). Az emberek által fogyasztható ennivalók rosttartalma nem elegendő a deguknak. Nincs szükségük az általunk is fogyasztható zöldségekre, de ha szeretik, kis mennyiségben kaphatnak sárgarépát, fehérrépát, csicsókát, céklát, zöldborsót…

TILOS: krumpli, káposzta, puffasztó zöldségek, és kerüld a növényvédő szerek miatt a primőrt, különösen a salátát! Mivel a deguk mind hajlamosak a cukorbetegségre, nagyon fontos, hogy ne kapjanak magas szénhidráttartalmú ételeket, különösen kekszet, száraz kenyeret, mézes dolgokat, kukorica alapú rágcsáló tápokat, szárított vagy édes gyümölcsöket!

Folyamatosan szükségük van (naponta cserélt,) tiszta VÍZre is, lehetőleg golyós itatóból.

Bár a változatos zöld etetés és minőségi táp mellett nem szorulnak rá, esetenként elfogyaszthatnak kisebb rovarokat is. Elsősorban lisztkukacot, különösen a vemhes és szoptatós anyák. Ha valamit nem fogadnak el, nem biztos, hogy nem szeretik, lehet, hogy csak nem úgy (száraz vagy friss), vagy épp nincs hozzá kedvük.

Aranyszabály: amit adsz nekik, biztosan ne legyen mérgező növény, permetszeres, kutyák által szennyezett, forgalmas út mellett szedett.

 

Tenyésztés: A deguk tenyésztése szakértelmet, nagy odafigyelést, arra alkalmas állatokat és felszerelést igényel. A szülés a vezető halálozási okok között szerepel . Amíg némi tapasztalatra szert nem teszel a deguk egészségéről, tartásáról, valamint nem tanulmányozod a megfelelő szakirodalmat, kérünk, ne kezdj tenyésztésbe! További információk: a bal menüsorban.

A deguk közvetlen rokonaikkal is bepároznak, ugyanakkor nagyon érzékenyek a beltenyésztésre! A nőstények kb. 3 hetente fogamzó képesek, és 85-90 nap vemhesség után, 2-10 fejlett kölyöknek adnak életet. A szülés végén azonnal újra vemhesülnek! Ezért már a szülés közben 2 napra, és a 17-25. nap között külön ketrecbe kell tenni a hímet. A folyamatosan együtt tartott pároknál az anya szünet nélkül vemhes, vemhesen szoptat, és ebbe rövid idő alatt belepusztul. (Évi 24 kicsinek jó gazdit találni se egyszerű.) A degu apák remek szülők, példaértékűen gondozzák a kicsiket.

A lány kölykök kb. 8 hetesen, fiúk kb. 12 hetesen válnak ivaréretté, ami nem azonos a tenyészérettséggel! A 6 hónaposnál fiatalabb, növésben lévő lányokat veszélyes fedeztetni. Az ivarérettség elérésé előtt nemek szerint szét kell választani a családot!

A deguk nemének megállapítása némi gyakorlottságot igényel. „Pöcök és luk” mindkét nemen található, a kettő közötti távolság azonban a lányokon kisebb, és a „foglalata” egy „dombocskára” emlékeztet, míg a fiúk berendezése lapos, és a műszereket egy vékony „hidacska” köti össze.

 

Betegségek: A deguk tünetrejtő állatok. Ha degud már gubbaszt, nem eszik, eldől vagy elakadt a szülés, azonnal fordulj egzotikus szak-állatorvoshoz! (Állatorvos-ajánló: balra) /Ha ez megoldhatatlan, az állatorvosod kérjen telefonon segítséget az Állatorvosi Egyetem Egzotikus Osztályától! A sürgős ellátás igénybe vétele után pedig mihamarabb keresd fel a specialistát, aki rendelkezik megfelelő felszereléssel (pl. gázos altatóval), szaktudással, gyakorlattal! /

Célszerű rendszeresen mérni a testsúlyukat, így a kezdődő problémákat is észrevehetjük. Ha degud fogy, nem gyógyul meg 3 napon belül a tüsszögése, a gyulladt szeme, hasmenése, bedagadt sebe van, furcsán eszik, nem szénázik, kérj időpontot egy szak-állatorvostól!

 

Ha helyesen tartod, változatosan, magas rost tartalmú eledellel táplálod deguidat és elegendő mozgást biztosítasz számukra, deguid 5-9 évig veled lesznek, és ahogy öregszenek egyre okosabb, bensőségesebb jóbarátoddá válnak.

 

Vidám deguzást, kedves élményeket kívánunk: Székely Andrea és Novák Krisztina

 

E-mail:agatha@ilovedegu.hu,

Tel: 0620/775-2985

Angol nyelvű ajánlott oldal: www.degutopia.co.uk

 

Ezt az ismertető anyagot szabadon terjesztheted, letöltheted (www.ilovedegu.hu/A_degu.pdf), nyomtathatod, sokszorosíthatod. Azért hoztuk létre, mert célunk a tájékoztatás, a minél szélesebb körben való ismertetés.

 

 

A 3. doksi: Ezt még nincs kész, amíg nem fejeztük be, csak olvasásra, nem terjesztésre ajánlom.

Ne már most is sokkal jobb, mint az előző kettő. És szebb is! :)