Deguketrec építés

 

Az előző verziót úgy fejeztem be, hogy csak elmeállapotom romlása esetén kezdek újketrec építésbe. Ez valószínűleg bekövetkezett, mert azóta kb. 2 havonta valahogy mégiscsak építünk egyet-egyet.

Megpróbálok több működő verziót bemutatni, hiszen mindenkinek más anyag, eszköz áll a rendelkezésére. De csak bátorítani tudok mindenkit. A házilag készült ketrecekben sokkal jobban érzik magukat a deguk, mint a boltban kaphatókban. És boldog degu, nem balhés. Sok viselkedési probléma kiküszöbölhető, ha a kisállat egy neki való ketrecbe kerül.

Szempontok a ketrecépítéshez:

1. Deguinknak a törvény szerint legalább 80x50x80 cm ketrecre van szükségük, de ennél jóval nagyobbat is ki tudnak használni. Ha van rá mód 100 cm alatt ne adjuk az alapterületet, és hasonló magasságú ketrecbe vágjuk bele. 50 cm-nél rövidebb egyetlen oldala se legyen, mert konfliktusokhoz vezethet, ha nem tudnak egymás elől kitérni. (60/70 centis mélység még kezelhető.) Hasonlóan csökkenti a viták mennyiségét, ha legalább 2 szint van a ketrecben, több fel és lejárattal.

Mérjük ki mekkora helyet tudunk a lakásban szorítani nekik, és ha egyik irányban be vagyunk szorítva, a másik két irányban már ne válasszuk a minimum méretet.

2. A deguk legszívesebben a mi fejmagasságunkban tartózkodnak, ha nem 2 méter magas a ketrecük, akkor helyezzük bútorra. Ez csökkenti az illegális távozások gyakoriságát, és mivel nem felülről érkezik a gazdi, kevésbé lesznek ijedősek a pockok.

3. Szintek: A deguk csak képzelik hogy tudnak repülni, valójában nincsenek szárnyaik. Számukra a ketrec futófelülete az értékes rész. 2 degura 1,8 négyzetméter futófelület már megfelelő. Példa: ha 100 * 60 as alapterület fér be a lakásba: ez 0,6 négyzetméter. A ketrec két teljes alapterületet lefedő polccal ideális lakóhely lehet. Egy 100 magas ketrecbe ezt elég nehéz bepréselni, úgy hogy fény is jusson a ketrecbe, de egy telipolc, és két félpolc kényelmesen megoldható.

A szinteket próbáljuk úgy elhelyezni, hogy sehonnan ne tudjanak 60 centinél nagyobbat kemény felületre esni. A feljárók ne egymás fölött legyenek.

Férjen be egy minimum 32 centi átmérőjű kerék.

4. A bolti ketrecek kicsi ajtóin benyúlva nehéz ügy a berendezés, takarítás, arról nem is beszélve, hogy a degukat biztonságosan elkapni 2 kézzel alányúlva lehet, ha nem fér be csak a gadzi egyik keze, egy dacoló kamasz ellen esélyünk sincs. Ő lesz a domináns fél. A félős deguk nagyajtós ketrecbe átrakva, gyakran varázsütésre lesznek ajtóban toporgó, kedves jószágokká. kb. 50*50 centis ajtókat javasolnék, vagy teljesen nyitaható oldalt.

5. A kiszemetelés egyik fő oka az alacsony alomtálca. A deguink ásnak, forgácsot röptetve rohangásznak. Minimum 10 centis legyen az alomtálca. Az emeletekre is! Ha kevésnek tűnik a bejutó fény, használhatunk plexit.

6. Alapvetően nappali állatok, igénylik a fényt, és a kommunikációjuk fontos része az orruk, igénylik a külső illatokat... meg persze a rácsra könnyű felcsipeszelni a bútorokat: ahol csak lehet, legyen rácsos.

8. A ketrec váza lehet fából, csak belülről kell a rácsot rögzíteni. (Javaslom a szögbelövőt.) És vízszintes felületeket mindenképp vízálló anyagból kellene készíteni. (Minőségi bútorlap, vagy laminált padlólap.)

A legolcsóbb verzió a kidobott bútorból készül. Ha nem kell hogy szép legyen a tetőléc is megteszi, de igényesebbeknek a csiszolt 2*2-es / 2*3-mas lécet javaslom.