DOMINANCIA HARC

 

„Fontos, hogy a degu tulajdonosok már a kezdetektől kiköveteljék maguknak a tekintélyt a deguik előtt. Ez nem harcot jelent velük, mert ez az ember–degu viszony sérüléseihez vezethet. Próbáld inkább rávenni a degudat a gondolkodásra! Ne feledd, hogy te már eleve nagyobb vagy, ez elég jó kiindulópont. Próbáld a felszínen tartani a degud ellenállását, gyakorlás közben legyél biztos abban, hogy a degud hallgat a parancsaidra, ne jutalmazz meg olyan degut, amelyik nem fogad szót – illetve ne foglalkozz vele, amíg így viselkedik.

Ha a degud megharap, miközben vele foglalkozol (előtte bizonyosodj meg arról, hogy nem ijedt meg – ha korábban kezes volt, nincs mentség a harapásra), azonnal tudatnod kell vele, hogy a harapás rossz dolog, és nem ússza meg.

Ehhez tartsd a degudat mindkét kezedben finoman, de határozottan, és óvatosan fordítsd a hátára, így a kezed megtámasztja a hátát, és a hasa védtelen. A degud ebben a pozícióban a legsebezhetőbb, és belátja, hogy te erősebb vagy nála. Tartsd így néhány másodpercig, amíg abbahagyja a vergődést, és csak akkor tedd le, amikor már meggyőzted, hogy te vagy a főnök. Ha ezt néhányszor megismétled, a degud abbahagyja a harapást, mivel tudni fogja, hogy ilyen viselkedés elfogadhatatlan és nem erősíti meg a domináns pozícióját.”

Degutopia.co.uk Chloe Long Degu domination: Why your degu shouldn’t be the boss of you

Székely Andrea fordítása

 

A fenti fordítást szeretném pár saját gondolattal kiegészíteni.

Az, hogy a domináns pozíciót megszerezzük sajnos kutya kötelességünk. Nem várhatjuk el egy 20 dekás kisállattól, hogy ő vigyázzon miránk. A deguk pici vállaira nem rakhatunk ekkora felelőséget. Előbb utóbb a degunk is rájön, hogy alkalmatlan erre a feladatra, és előbb csak viselkedési zavarai lesznek, később akár bele is betegedhet.

A deguk a dominanciát csak igen ritkán szerzik meg nyílt kűzdelemben, erre ad fegyvert a fenti fordítás. A domináns nőstényeim, puszikkal, nyafogással, ésszel, makacssággal szokták megoldani a problémáikat. Ennél sokkal fontosabb, hogy mi is mindig nyugodtak, határozottak, és főleg következetesek legyünk a degunkkal.

Mindegy, hogy kedvességgel, jutalommal, csellel, alkuval, vagy kitartással vesszük rá a degut arra, amire akarunk, de ne hagyjuk rá a döntéseket! :D