A deguk etetése

 

A deguk nem tudják bontani a cukrot, így ha magas kalória tartalmú ennivalót kapnak, cukorbetegség tüneteik lesznek, és 8 év helyett, 1-3 évig élnek. Ezért tilos a kukorica, szárított gyümölcs, kenyérféle, édesség és egyébb emberkaják.

A laktózt se tudják lebontani, ezért a tejféléket se erőltessük. Ha elég növényi fehérjéhez jutnak a rovarokra is fújjogni fognak, a liszkukacon kívül az állati fehérjéket nyugodtan mellőzhetjük.

Széna: mindig legyen előttük, korlátlanul.

A deguk fogazata, emésztése a fűevésre szakosodott, ha nem eszik elég szénát, mert nasikkal, magokkal jóllakik, megbetegszik, elpusztul.

A deguk számára a zöldség, a jóminőségű, zöld, illatos széna. Most ebből kéne rengeteget enniük. Bármilyen márkából találtok már jót (Pepéből, és Panziból is), de ha többfélét váltogattok és van köztük gazos, gyógynövényes, lucernás meg valami drágább, extra fincsi, ráadásul a táp előtt kapják egy félórával, kizárt hogy ne azzal lakjanak jól nagyrészt.
A németeknek vannak extra fincsi, tavaszi gazos szénáik. (Persze irtó drágán.)
Illetve ha vidékiek vagytok, akkor a saját szárításúnál nincs jobb, de némi jattért lovardákban is szívesen vadásznak nektek ilyet bálából. (A bálás széna olcsó, csak nagyon utána kell járni.)

További infók a jó szénáról (Rágcsamentők)

 

Saját gyüjtésű növények:

Csak tiszta helyről, (nem permetezett, autó úttól távoli, kutyamentes...), és csak olyan növényeket, amelyekről tudjuk, hogy nem mérgezőek. A friss zöldeket csak szoktatással, fokozatosan vezessük be az étrendjükbe, különben hasmenést, felfúvódást okozhat, ami deguknál végzetes is lehet.

Vagy szárítsuk, majd fonnyasszuk, és csak később adjuk a teljesen frisset,

vagy 3 rövid száll fűről indítva a fejadagot, naponta duplázódó mennyiségben adjuk a frisset, naponta többször. Itt figyeljük, hogy ne egyék el egymás elől az adagot, mert ha hasmenést látunk a széna diéta után, előlről kell kezdenünk a szoktatást.

A füvek egyáltalán nem egyforma ízűek, és tápanyag tartalmúak. A puha, széleslevelű, tavaszi tuti nyerő, illetve a muhar. A kerti, ültetett gyep a legkevésbé menő. :D A fűfélékkel bátran kísérletezhetünk, nem tudok mérgezőt.

Tuti nyerők leszünk a pillangósokkal, (lucerna, borsó...) pitypang levéllel, és még egy rakás hasonló növényt találtok a Fórum Etetés rovatában. Ezeket mindig szénával, vagy fűfélével vegyesen etessük, kizárólagos etetéssel függőséget okozhatnak, és magas fehérje tartalmuk miatt, májproblémát. Mértékkel adagolva, vemhes, növésben levő jószágoknak viszont nagyon jót tesz. :)

Közülük egyesek komplett ligeteket képesek, ágastól, levelestől elpusztítani. Kedvenceik a nyár, fűz, akác, eperfa... Mérgezőket kerüljük. További ötletek a fórumban.

A virágok kedvenc nasik: akác, hibiszkusz, kamilla, körömvirág, lucerna virág. Ezek tuti nem mérgezőek, és akár kézhezszoktatáshoz is kíválóan alkalmasak.

 

Degutápok:

Sajnos a deguk cukorbetegségére, és rost emésztésére a tápgyártók többnyire nincsenek tekintettel. A tápok golyócskái nagyrészt pattogatott kukoricából készülnek, hoszzútávon függőséget, cukorbetegséget és bélgyulladást okoznak.

A fűevőknek készített tápok minőségét a minél magasabb rost tartalom mutatja. A széna 30%, a legjobb tápok 20% rostot tartalmaznak.

15% alatt még nasiként se adnám.

 

Ha inkább a tápra költenénk, mint az állatorvosra a 20 % rostot tartalmazó csincsillás termékek közül válogassunk.

 

Az állatorvosok által ajánlott, legkönnyebben beszerezhető a Verselle Laga Chinchilla Complette.

Szálas rostot tartalmaz, ami koptatja a hátsó fogakat, rendben tartja a pocakjukat. Az ízét sajnos a deguk többsége nem szereti.

Ha viszont egészségi problémáktól mentes, hosszú életű degut szeretnénk érdemes az átszoktatási procedúrát végigcsinálni, és megszerettetni velük ezt a tápot.

Vannak okos, fitness deguk, akik fincsinek találják a Completet. Ha egyszer szeretik, őket szoktatás nélkül is át lehet állítani. Ha azonban egy nasi-függő jószággal van dolgunk, aki követeli a régi tápot, és nem ízlik neki a Complete, akkor este kapja meg a régi tápját, reggel vegyük ki, és tegyük be helyette a Completes tányért. Ha elkezdi enni a Completet, akkor pár hétre ne kapjon más nasi minősítésű tápból. Ha már megszerette az egészéges kaját, akkor kis mennyiségben nasizhat, de inkább kézből, kontrolált mennyiségben, mint tányérból. Természetesen széna és víz korlátlanúl legyen mindig előtte. Ha minőségi szénánk van, nem fog éhen halni addig se, amíg szabotálja az új tápot.

A cég árra optimalizált tenyésztői tápja a Crispy Pellet, lánykori nevén a Pro. A rost tartalma, összetétele nagyon jó, de sajnos élelmiszer ipari mellékterméket tartlamaz, a rostot porrá törik pelletálás előtt, így a hátsó fogakat nem védi a túlnövéstől, és nagyon tömény. A jószág pár szemmel jóllakik.

Fincsi, de jóval kevésbé szerencsés összetételű (16% rosttal) a Verselle Laga Degu Naturel, és a Chinchilla Naturel, Chinchilla Naturel Rebalace, Snack Fibries termékei. A cének ez a nasi szériája, maximum 1-1 szemet jutafalat formájában... Főeleségként okoz fogászati és egyyéb egészégügyi problémákat.

Nem összetévesztendő a Fressiben kapható Real Nature szériával, aminek a 20 % rostot tartalmazó pelletje megfelel tápként is. Mivel a tengerimalacos verzióból kifejltették a C vitamint, így azt vagy a csincsillás kiszerelést is választhatjuk. Ugyanaz az összetétele. Ez a legfincsibb a ma bolti forgalomban kapható egészséges tápok közül.

Kizárólag Webshopból beszerzhető a Bunny DeguTraum tápja. 20 % és fű alapú rost van benne.

 

A minőségi tápok ma már a webshopoknak köszönhetően mindenhol hozzáférhetőek. Ahol beszerzési nehézségek vannak, ott sajnos degus dokit se fogunk könnyen találni, így még fontosabb, hogy a legjobb minőségű táppal etessünk.

Akinek a táp árával vannak gondjai, keressen meg, engem, (vagy valamelyik egzotikus dokit,) és megpróbálok segíteni, hogy nagykiszerelésben, jóval olcsóbban, hogyan juthatna hozzá.

 

ZÖLDSÉGEK:

Ami a gazdi számára zöldség, az a deguk számára már a csoki! Szárított zöldségeket csak módjával, nasiként kaphatják, az ő zöldségük az, amiben cellulóz is van. Széna, fű, fa, stb...

Szeletelve szárítok a radiátoron sárgarépát, céklát, és csicsókát.

Én nem szoktam, de lehet még szárítani, sütőtököt, paradicsomot, paprikát, fehérrépát, paszternákot… (Ezek télen drágák.)

Kézből kaphatnak, - ha jók voltak - maximum havi 1-1 negyed diót, 1-2 szem (nem sós) földimogyorót, szelídgesztenyét, (a vadgesztenye mérgező!), szójakockát, pirított szóját, 1-1 szem csicseri borsót.

A bolti szárított zöldségek közül, egyedül a zöldborsó pelyhet adjuk nekik. A szárított sárgarépa készülhet cukorrépából, a céklát pedig ízfokozó néven konkrétan cukrozzák egyes forgalmazók. :(

A nasiztatás felfúvódást, hamenést, cukor, és májproblémákat okozhat! Nagyon figyeljünk a mennyiségre, beszámitva, amit családtagoktól gyűjtenek be...

A szárított gyümölcsök erősen ellenjavaltak még nasi szinten is. Tömény gyümölcscukor.

EHETŐ SZOBANYÖVÉNYEK:

A szobanövények egy része erősen mérgező, és sok rágcsáló halálát okozták már, viszont van pár olyan, ami kifejezetten egészséges, és jól bírja, ha néha egy kicsit lelegelik... :D Nézzünk utána melyik növényünk milyen és asszerint helyezzük el a lakásban.

A legegyszerűbb finomság a virágládában hajtatott gabona vagy legelő fűmagkeverék. Ha többfélét vetünk egyszerre, több lépésben hajtanak ki, így tovább legelhető. További ötletek a fórum etetés rovatában.

 

Tehát még egyszer a tápváltás:

Szárazról frissre mindig szoktatással, fokozatosan váltunk, hogy a pocakjuk alkalmazkodni tudjon.
Az alacsony rost tartalmú tápról, magas rost tartalmúra viszont kényszer tápváltással: rengeteg minőségi szénát adunk, és az összes nasi tápot elvesszük, az egészséges tápot viszont korlátlan fogyasztással előttük hagyjuk.

Magas rost tartalmú kajáról alacsony rosttartalmúra nyilván egyáltalán ne váltsunk, de ha mégis megtörténik szoktatás nélkül az is hasmenést okozhat.

 

Mit, mikor, mennyit, hányszor...

Szénát, (+friss füvet) reggel-este, jóval többet mint amennyit megesznek, (nagymarékkal), mert a fűszállak íze nem egyforma, viszont mi sose fogunk ehhez érteni, engedjük a szakértőket válogatni. :)

20 perccel később minőségi 20 % rost tartalmú tápból szintén korlátlan fogyasztással. Ez szénás, fű mentes időszakban fejenként, naponta 1-1 marék Complete is lehet. A fű jóval vonzóbb, illetve a tömör tápokból is jóval kevesebb fog elfogyni. A lényeg, hogy a következő etetésnél még maradjon pár szem a tányérban.

Friss vizet naponta legalább 1x kapjanak, naponta 2x ellenőrizzük a fogyasztást, és hetente 1x tisztítsuk ki az itatót 20%-os ecetsavval, mosogatószerrel, és üvegmosó kefével. (A fém csövet se felejtsük ki, és a golyót is mozgassuk át.) kb. 10 ml a napi folyadék igényük.

 

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK LISTÁJA:
/Minior Mester tollából/


Acalypha hispida (érdes szépcsalán) A növény minden része mérgező

Aglaonema fajok (rákvirág) A növény minden része mérgező

Akác (Robina) Mérgező kéreg, mag

Alkörmös (Phytolacca) Mérgező a növény minden része

Alokázia (Alocasia fajok) A virág vagy termés mérgező

Anemone fajok (szellőrózsa) A növény minden része mérgező

Anthurium fajok (falimngóvirág) A virág vagy termés mérgező

Aralia sieboldii (borostyánarália) A növény minden része mérgező

Aranyesők(sárga akác!) (Laburnum fajok) Halálosan mérgező a növény minden része, különösen a termés

Asparagus fajok (aszparágusz) A növény minden része mérgező

Babérmeggy (Prunus laurocerasus) Gyengén mérgező a növény minden része

Bangiták (Viburnum fajok) Gyengén mérgező termés, levél, kéreg

Barátcserjék (Vitex fajok) Gyengén mérgező hajtás, levél

Begónia fajok Gyengén mérgező levél, hajtás

Beléndek (Hyoscyamus niger) Nagyon mérgező a növény minden része

Berkenye (Sorbus) Gyengén mérgező bogyó

Boglárka (Ranunculus fajok) Mérgező a növény minden része

Bókoló aranyfa (Forsithia x intermedia) Mérgező mag

Boróka (Juniperus communis) Gyengén mérgező a növény minden része, főleg a hajtáscsúcsok, termés

Borostyán (Hedera fajok) A levél, virág vagy termés, bogyó mérgező

Boroszlánok (Daphne fajok) Halálosan mérgező a növény minden része

Borsófa (Caragna) Mérgező levél, termés

Borsos varjúháj (Sedum acre) Gyengén mérgező a növény minden része

Brugmansia fajok (angyaltrombita) A növény minden része mérgező

Burgonya (Solanum) Mérgező az egész növény, főleg a bogyója, valamint a csírás krumplihéj

Bürök (Conium maculatum) Halálosan mérgező a növény minden része

Cestrum elegans (bíboros kalapácscserje) A növény minden része mérgező

Clivia miniata (klívia) A föld alatti szerv mérgező

Codiaeum variegatum (kroton) A növényben lévő tejnedv mérgező

Cycas revoluta (cikász) A levél vagy hajtás mérgező

Cyclamen fajok (szobai ciklámen) A föld alatti szerv mérgező

Cserszömörce (Cotinus coggygria) Gyengén mérgező a növény minden része

Csíkos kecskerágó (Euonymus europeus) Nagyon mérgező a növény minden része, különösen a termés

Csillagfürt (Lupinus fajok) Mérgező hajtás, levél, termés

Csucsor-fajok (Solanum) Súlyosan mérgező termés

Dieffenbachia (tigriske, buzogányvirág) A növény minden része mérgező

Dipladenia sanderii (dipladenia) A növényben lévő tejnedv mérgező

Díszpaprika (Capsicum annuum) A virág vagy termés mérgező

Dohány, díszdohány ( Nicotiana fajok) Mérgező a növény minden része

Dudafürt (Colutea arborescens) Mérgező levél, mag

Ebszőlő (Solanum fajok) Mérgező föld alatti részek

Ecetfa (Rhus typhina) Gyengén mérgező levél, termés

Életfa (Biota orientalis) Nagyon mérgező hajtás, toboz

Ernyős madártej (Ornithogallum umbellatum) Gyengén mérgező a növény minden része

Euphorbia fajok (kutyatej, mikulásvirág) A növényben lévő tejnedv mérgező. (Megj.: a pitypang nem kutyatejféle!)

Fagyal (Ligustrum fajok) Mérgező bogyó, levél, kéreg

Farkasalma (Aristolochia clematitis L.) Nagyon mérgező a növény minden része

Ficus fajok (csak a nagylevelű fikusz, a fikusz benjamina biztonságos) A növényben lévő tejnedv mérgező

Fürtös bodza (Sambucus racemosa) Gyengén mérgező bogyó

Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) Mérgező a növény minden része

Gumólábfa (Pchypodium fajok) A virág vagy termés mérgező

Gyalogbodza (Sambucus ebulus) Gyengén mérgező a növény minden része

Gyöngyvirág (Convallaria) Halálosan mérgező a növény minden része

Gyűszűvirág (Digitalis) Halálosan mérgező a növény minden része

Harangláb (Aquilegia vulgaris) Gyengén mérgező mag, hajtás

Havasszépe (Rhododendron simsii) Mérgező levele, virága

Hegyi babér (Kalmia latifolia) Gyengén mérgező levél

Hérics (Adonis fajok) Nagyon mérgező a növény minden része

Hippeastrum fajok (amarillisz) A föld alatti szerv mérgező

Hóbogyó (Symphoricarpus) Gyengén mérgező bogyó

Hóvirág (Galanthus nivalis) Gyengén mérgező hagymái

Hunyor ( Helleborus fajok) Nagyon mérgező a növény minden része

Indiai vadkender (Cannabis sativa) Gyengén mérgező levél, hajtás

Iszalagok (Clematis) Gyengén mérgező a növény minden része

Kála (Zantedeschia) A virág vagy termés mérgező

Kapotnyak (Asarum európeum) Gyengén mérgező hajtás, levél, gyöktörzs

Kaukázusi medvetalp (Heracleum montegazzianum) Gyengén mérgező a növény minden része

Kecskerágó (Euonymus europaeus) Mérgező termése

Kék burgonyacserje (Solanum rantonnetii) Gyengén mérgező a növény minden része

Keleti szarkaláb (Consolida orientalis) Mérgező a növény minden része

Kerti ruta (Ruta graveolens) Mérgező zöld részek

Kikerics (Colchicum) Halálosan mérgező a növény minden része

Kontyvirág (Arum maculatum) Nagyon mérgező a növény minden része

Kökörcsin (Pulsatilla) Nagyon mérgező a növény minden része

Körömvirág (Calendula officinalis) Gyengén mérgező a magja. Virágszirom nem.

Kövérke (Pachysandra terminalis) Gyengén mérgező a növény minden része

Közönséges cickafark (Achillea millefolium) Gyengén mérgező hajtás

Kutyabenge (Frangula alnus) Gyengén mérgező kérge, hajtásrészei, bogyói

Labdarózsa (Viburnum opulus) Gyengén mérgező bogyó, levél, kéreg

Leander (Nerium oleander ) Halálosan mérgező a növény minden része

Lilaakác (Wisteria) Mérgező termés, ág, gyökér

Loncok (Lonicera fajok) Mérgező bogyó

Madárbirs (Cotoneaster) Gyengén mérgező bogyó

Madársóska (Oxalis acetosella) Gyengén mérgező levél

Magyal (Ilex) Nagyon mérgező bogyó

Mahónia (Mahonia) Gyengén mérgező bogyó

Mák (Papaver somniferum) Nagyon mérgező a növény minden része az érett mag kivételével.

Maszlag (Datura) Halálosan mérgező a növény minden része

Mocsári gólyahír (Caltha palustris) Gyengén mérgező a növény minden része

Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) Mérgező a növény minden része

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) Gyengén mérgező a növény minden része

Monstera deliciosa (könnyezőpálma, a léggyökerek mérgezőek) A föld alatti szerv mérgező

Nadragulya (Atropa belladonna) Nagyon mérgező a növény minden része

Nagy ezerjófű (Dictamnus albus) Gyengén mérgező hajtás, levél

Nárcisz (Narcissus fajo) Gyengén mérgező hagyma

Nehézszagú boróka (Juniperus sabina) Nagyon mérgező a növény minden része

Óriás életfa (Thuja plicata) mérgező a növény termése és hajtása

Orvosi salamonpecsét (Polygonatum odoratum) Gyengén mérgező bogyók, gyöktörzs

Ökörfarkkóró (molyhos) (Verbascum thapsus) Mérgező mag

Ördögcérna (Lycium halimifolium) Halálosan mérgező a növény minden része

Pachypodium lamerei (pahipódium) A levél vagy hajtás mérgező

Pajzsika (Dryopteris) Mérgező a növény minden része

Philodendron sp. (filodendron fajok) A levél vagy hajtás mérgező

Pipacs (Papaver Rhoas L.) Gyengén mérgező a növény minden része

Primula obconica (szobai kankalin) A levél vagy hajtás mérgező

Puszpáng (Buxus sempervirens) Nagyon mérgező a növény minden része

Pünkösdirózsa (Paeonia officinalis) Mérgező virág, mag, gyökér

Rekettye (Genista fajok) Mérgező a növény minden része

Repkény (Glechoma hederacea) Gyengén mérgező a növény minden része

Rhododendronok (Rhododendron fajok) Nagyon mérgező levél, virág

Ricinus (Ricinus communis) Halálosan mérgező a növény minden része

Salamonpecsét (Polygonatum) Mérgező a növény minden része

Sansavieria (anyósnyelv) A levél vagy hajtás mérgező

Sárgaviola (Erysimum cheiri) Gyengén mérgező magja

Schefflera arboricola (sugárarália) A levél vagy hajtás mérgező

Selyemkóró (Asclepias syriaca) Gyengén mérgező a növény minden része

Seprűzanót ( Sarothamnus scoparius) Mérgező minden része

Sisakvirág (Aconitum) Halálosan mérgező minden része

Solanum caspicastrum (korallbokor) A virág vagy termés mérgező

Sövényszulák (Calystegia fajok) Gyengén mérgező a növény minden része

Szagos bükköny (Lathyrus odoratus) Mérgező magja

Szappanfű (Saponaria officinalis) Gyengén mérgező gyökér

Szarkaláb (Delphinium cultorum) Mérgező a növény minden része

Szellőrózsa (Anemone fajok) Mérgező a növény minden része

Szokotra-palackfa (Adenium obesum) A virág vagy termés mérgező

Szulák (Convulvulus fajok) Gyengén mérgező a növény minden része

Tarkalevél (Caladium bicolor)

Tarkalevél (Caladium bicolor) A virág vagy termés mérgező

Tavaszi kankalin (Primula veris) Gyengén mérgező gyökér

Tiszafa (Taxus baccata) Nagyon mérgező a piros maghéjon kívűl minden része

Török paszuly ( Phaseolus coccineus) Gyengén mérgező nyers hüvely és termés

Törpemandula (Prunus tenella) Gyengén mérgező hajtás, mag

Töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) A virág vagy termés mérgező

Tőzegrozmaring (Andromeda) Nagyon mérgező levél, virág

Tűzbab (Phaseolus) Gyengén mérgező nyers hüvelye a maggal

Tűztövis (Pyracantha) Mérgező bogyó

Üröm (Artemisia fajok) Gyengén mérgező a növény minden része

Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Gyengén mérgező termés

Vadszőlő (Parthenocyssus) Gyengén mérgező bogyó, levél

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) Gyengén mérgező a növény minden része

Vörösgyűrűs som (Cornus sanguinea) Mérgező különösen a bogyó

Yukka (Yucca Aloigfolia) A virág vagy termés mérgező

Zanót (Cytisus) Mérgező minden része

Zászpa (Veratrum fajok) Mérgező gyöktörzs