Degu-fogamzás-gátló naptár

 

Elég esetleges módszer. Sikerét jelentősen befolyásolják a tartási körülmények. Nálunk a deguk naponta 2 x, intenzív felügyelet mellett a szobánkban együtt szaladgálnak, és több ketrec van egymás mellett, ezekben töltik a köztes időt, együtt, vagy külön.

Szambánál 100%-osan bejött, Mazsika 6:3 –ra vezet. (3 sikeres fogamzás menetes hónap, 6 engedély nélküli kölyök…)

Nem elegendő testvérek, szülők-gyerekek beltenyészetének megakadályozására, mivel ilyenkor túl nagy a tét, (a beltenyészet nagyon csúnya dolog!,) viszont azoknak, akik tenyészpárokat tartanak, nem kell ecsetelnem a dolog jelentőségét…

A fogamzási időszaknak számunkra látható jele nincs, csak a deguk hangjából, viselkedéséből jöhetünk rá.

Nehéz dolgunk van, mert meg kell különböztetnünk a domináns viselkedéstől, a tényleges párzási szándékot.

A párzási napokon a külön ketrecben elhelyezett fiú degu sír, füttyög, és ha kézbe veszed, nagyon világosan elmagyarázza, hol szeretne, mit és kivel csinálni… Hihetetlenül megjavul a kommunikációjuk erre a napra…

Ha több fiú degu van egy ketrecben, (pl. kölyköknél) a hírtelen támadt bunyó is, lehet erre utaló jel.

A lány deguk ezzel szemben igen szemérmetlen jókedvükkel szokták tudtunkra adni a jeles napot, és vigyázat, ilyenkor a jólnevelt deguk is szökhetnek!

Persze, ezeket, a tüneteket mind produkálják más okokból is, és ritkán látható összes jel egyszerre, de ha ivarzás okozza, a viselkedés megváltozása általában 1 napig tart.

Ha kételyem van, a fiúdegu a lányketrec rácsához tartva, tisztázza a helyzetet.

A képletet zavarhatja, hogy a szülők gyakran nem veszik komolyan a gyerekeiket. (Pl. Szamba nem akarta a kisfiát, és Degesz se jelzett be a kislányára, csak az udvarló fiúkat kalapálta el…) de ilyenkor is mindig tegyük őket külön ketrecbe, nehogy a helyhiány, és a lelkesedés legyőzze az erkölcsöt…

Egy naptáron a felismert napokat bejelölve, láthatóvá válik a degunk ciklusa, így tudunk almot időzíteni, mamát pihentetni, vagy ha elutazunk, és másra bízzuk deguinkat, megfelelő számú ketrecről gondoskodni.

A szakirodalom szerint általában 1 holdhónap, azaz 28 nap, illetve 21 nap, de Szamba pl. stabilan ragaszkodott a 17-18 napjához, Mazsika 14, kislánya pedig 20-21 napos ciklust követ, Sziporka 24 naposnak tűnik. Azt gondolom, hogy 21 nap körül lesz a deguk többsége.