A tenyésztésről

 

Tárgyi feltételei:

Legalább 2 ketrec, vagy még jobb, egy nagy, ráccsal kettéválasztható.

 

SZIPORKA LAKOSZTÁLYA:

 

Havi 10.000,- forint / tenyészpár, (időnként 30.000,- állatorvos, ketrec beszerzés stb... rendkívüli költség)

Napi legalább 20 perc szabadidő kézhezszoktatásra, heti legalább 2 óra takarításra.

És rengeteg idő a marketingre, új gazdik kiképzésére. És készüljünk fel, hogy a lakásunk folyamatosan tele lesz idegenekkel.

 

Ezeken kívül kell még 2 ellenkező nemű tenyésztésre alkalmas, deguci.

Nagyon fontos, hogy a deguink, semmiképp se legyenek rokonok, és ha egy mód van rá, beltenyésztettek se.

Vásároljunk olyan tenyésztőktől, akinél megismerhetjük a deguink származását, vagy ha erre nincs módunk, akkor minél távolabbi helyekről, és ha mód van rá, alkatilag minél inkább különböző párosokat hozzunk össze. (kicsit naggyal, soványat dagival…) Az egy helyről beszerzett egyidős degukról sajnos akkor is feltételeznünk kell, hogy testvérek, ha az eladó mást állít. A tudatos, főleg a sorozatos beltenyésztés nagyon csúnya dolog, akkor is, ha születnek életképes utódok. A beltenyésztett állatokkal, jó eséllyel egy jelentős állatorvosi számlát is ajándékozunk, sok gondot, és fölösleges könnyeket!

(A széria beltenyésztés leggyakoribb következményei deguknál a nőgyógyászati problémák, extrém soványság, cukorbetegségre való fokozott hajlam, a fertőzésekre való érzékenység, különösen a foggyökér gyulladásra. Extrém esetben életképtelen, végtag-, farok-, szervhiányos utódok is születhetnek.)

Az átlagos magyar deguk várható élettartama 3-6 év.

A tudatosan tenyésztett deguknál ez 7-9 év.

Sorozatosan beltenyésztett állatoknál pedig 1-3 év.

És az öregedő deguk egyre szelídebbek, okosabbak, kedvesebbek. Bensőséges, jó barátainkká válnak! Nagy kár lenne, ezeket az éveket kihagyni!

 

Az alkalmasság második feltétele az életkor.

A fiú deguknál ez nem nagy probléma. 12 hetesen vállnak ivaréretté. (Előtte csak gyakorolnak.) És amíg erőnléttel bírja a párzással járó izgalmakat, addig fedezhet.

A lány degukra viszont jobban kell vigyázni.

8 hetesen vállnak ivaréretté, de 4-6 hónaposan érik csak el végleges méreteiket. És a növekedésben akadályozza őket a vemhesség, illetve a szülési kockázat sokkal nagyobb lányanyáknál. Általánosságban 200, 220 grammos degut tekinthetünk tenyészérettnek, illetve kisnövésű pockoknál 6 hónapos korban az ideális az első fedezés.

1 évesnél idősebb, még nem szült deguknál újra jelentősen nő a kockázat. Ezért ha később tenyészteni akarunk egy degu kisasszonyt, fél és egy éves kora között, szervezzünk neki egy alkalmi randit!

3 éves koráig, ha minden szülés rendben zajlik, tenyésztésben tarthatók a lányok is, utána én csak indokolt esetben terhelném ilyesmivel a szervezetét, semmiképpen sem rendszeresen, és legföljebb 5 éves korig, ha minden tekintetben kirobbanó formában van. A tenyésztésből azonnal ki kell vonni, ha cukorbeteg, korábban nőgyógyászati gondjai voltak, 220 grammnál kissebb, vagy egyéb egészségügyi gondjai vannak.

Vigyázat! A beltenyésztés igen gyakori következménye a nőgyógyászati problémák felszaporodása. Ha egymód van rá, anyának ne beltenyésztett állatot válasszunk.

Ha sikeresen beszereztük a degu párunkat, akkor össze kell szoktatnunk őket. Csak úgy, engedély nélkül betörni egy idegen degu ketrecébe, igen súlyos retorziót vonhat maga után!

Lsd. ÖSSZESZOKTATÁS

Az első almok időzítésénél mindenképp számoljunk annak a lehetőségével, hogy az erényesebb lánydeguk nem feltétlenül mennek el az első vacsora után a hősszerelmes lovaggal, csak miután saját kedvükre formálták, kellően elpapucsosodott, utána juthat célba!

Mazsi 3, Sziporka 1 hónappal összebútorozás után adta be a derekát…

 

A lánydeguk védelmében időszakonként szükségessé válhat a fogamzás gátlás.

Amint valaki talált degu gumit, nagyon kérem, hogy azonnal értesítsen, mert nagy tételben vásárolnék!

Addig azonban sajnos fogamzás gátló rácsokat vagyunk kénytelenek alkalmazni. Akik nagyon oda tudnak figyelni a deguikra, azoknak segítség lehet ez ügyben a FOGAMZÁS SZABÁLYOZÁS. Aki azonban nem él szoros közelségben a deguval, vagy ellentétes nemű rokon degukat tart, annak csak a külön kertec/ketrecrész megoldást tudom javasolni.

 

Időzítés: A kisdeguk kelendősége karácsony húsvét, őszi szünet előtt, szeptemberben, sokkal nagyobb, mint mondjuk nyár közepén, amikor a leendő gazdik elutaznak. Ezért célszerű az almokat tudatosan időzíteni. A fedeztetés időpontját megkapjuk, ha a kívánt időpontból kivonjuk a 8 hetet, amíg felnőnek, és a 90 napos vemhességet.

Az ellés után közvetlenül, a lányok ciklusa egy termékeny nappal indul újra, de ekkor még mindenképp válasszuk el a papát, mert az azonnali újra fedezés csak neki jó! A mama szervezetét túlságosan megterheli, a kisdeguknak pedig, kevesebb tej jut, az is rövidebb ideig, és egy türelmetlenebb, fáradtabb anya.

A rendszeresen szülő mamákkal szemben azt tartom tisztességesnek, ha csak a szoptatás végén a 6. héten engedjük újra teherbe esni.

Mivel a ciklusuk többnyire 21 nap körül van, ez azt jelenti, hogy a szülés napján, és az azt követő termékeny napon még nemet kéne mondanunk.

A mama hosszú távú használata esetén, ezen kívül évi egy-egy pár hónapos pihenési időszakot se ártana beillesztenünk, mondjuk úgy, hogy nyárra épp ne legyen eladó kisdegunk…

 

Szülés:

A vemhesség a szakirodalom szerint 90. napján, saját tapasztalat szerint 85-86. napon (plusz-mínusz 10 nap) 300-500 grammos súllyal szokott bekövetkezni. A szülés közvetlen előjele lehet, ha be akar költözni a kanapénk alá, vagy nagyerőkkel lopja a puha női holmikat. Erre a célra tegyünk be neki egy kb. 10 cm magas, 20 x 30 cm méretű odút, sok kijárattal, és 20 darab rétegeire szedett papírzsepivel próbáljuk rábeszélni erre az odúra.

Ez Ricantáéknál 1,500,-

A legtöbb esetben gond nélkül egyedül megszülnek a deguk, általában az éjszakai nyugalomban, vagy amikor mindenki dolgozik. Igyekezzünk nekik stressz mentes környezetet biztosítani, és még a szülés vége előtt tegyük külön a papát. Ez azért szükséges, mert a női ciklusuk ivarzással indul újra, viszont a foylamatos vemheség jelentősen megterheli a mami szervezetét, akár a szoptatási időt is lerövidítheti. Ha mégis elkésünk, és már újra befedezte, hagyhatjuk őket együtt, mert a deguk remek szülők, a papa is hozzáértően babázik.

A szülés alatt, ha olyan a kapcsolatunk a degunkkal, ellophatjuk a méhlepényeket, és az esetlegesen halva született magzatokat, mert ezek eltakarítása nem túl örömteli dolog számukra. De ha zavarja a jelenlétünk a mamát, inkább a nyugalmára vigyázzunk. Mazsika szólt, amikor segítséget kért ilyen ügyben.

A szülés után győződjünk meg arról, hogy minden ki jött-e a mamiból, aminek ki kell, mert az esetleg bent maradt dolgokat állatorvos injekcióval, ki tudja varázsolni, de egyébként komoly bajt okozhat. Azért nagyon ne kapkodjunk! Pár óra szünet is lehet a kölykök között, ilyenkor a mami eszik, iszik, fürdik, szoptat, alszik, aztán szül még hármat…

A méh összehúzódást segíti a zellerlevél is. De vigyázzunk! Csak szülés közben adjuk, mert vetélést okozhat.

Ha a kölykök elődugták az orrukat, vagy eltelt 24 óra, akkor óvatosan, a mami engedélyét folyamatosan kikérve elkezdhetjük a kicsik kézhez szoktatását, megmérhetjük, lefényképezhetjük, elnevezhetjük őket…

Ha első alom, és a mami bizalmatlan, vesztegessük meg finomságokkal, és tiszta papírzsepivel. Takarítani, ketrecet átrendezni az első héten nagyon nem illik, és utána is fenn áll a lehetősége, hogy a mami a kanapénk alá akarja költöztetni miatta a pereputtyot…

Viszont az új zsepikért cserébe, pár piszkosat kilopkodhatunk a picikkel együtt…

A korai kézhez szoktatás nagyon fontos dolog, bár egy okos degu később is megszelídül, de a vállon sétáltatható, hívásra ölbefutó, extra szelíd jószágok így szokták kezdeni pályájukat.

 

Vemhes, szoptatós deguk etetése :

Főszabályként a mami kapja ugyanazt, amit egyébként. Mindig legyen friss vize, szénája, és kapjon minőségi tápot. (A minőséget fűevő állat esetében a magas rost tartalom mutatja.)

Egy vemhes anyánál, csak különösen óvatosan, fokozatos átszoktatással váltsunk tápot! A deguk kíváncsiak, szívesen esznek új kajákat, de ha fincsi az új, az érzékeny bélfóráját felboríthatjuk, amivel hasmenést, felfúvodást okozhatunk. De ha hozzájutunk naponta friss fűhöz, megéri a macerát az átszoktatás, vezessük be naponta többször kis adagról indulva, 2 hét alatt eljutva a jóllakásig. Egy fűevő állatnak nem adhatunk ennél jobbat.

Extra vitaminként, hajtatott magokat, fehérjének lucernát, zöld borsót, lisztkukacot (ha gusztusa van rá), és szójakockát, natúr szójababot adhatunk. A szoptatási időben viszont tejszíngyárrá alakul a degunk, ezért olajos magból is jár neki egy ici-pici adag. Bár én egy 8 kölyökkel vemhes anyát se fognék fogyókúrára, semmiképp se lakjon jól a nasikkal! És a szénhidráttal nagyon vigyázzunk. Semmi embernek való hami, és minnél több szálas rostot kell végig fogyasztania, amit csak a szénában, fűben, Complete-ban találni! A deguk között tipikus elakadt ellés, és a cukorbetgség közötti összefüggésre nincs bizonyíték, de nekem erősen gyanús, hogy sokszor csak etetési hiba okozza, az anya degu halálát.

Szoptatós a degukhoz igen hasonló táplálkozású szoptatós nyuszikra fejlesztették ki a nyuszis Laktiferm-et, és a hozzá hasonló probiotikumokat. Ezekben emésztés javító baktériumok, és vitaminok vannak. Szoptatós degukra optimalizálva. Adagolása egy késhegynyi / itató, de mivel édes, szívesen le is nyalogatják. Ártani, a többieknek se árt. Állatorvosoktól, és állatpatikákból lehet beszerezni. (Újabban csak Bio-Lapist kapni. Ebből többet is lehet adni, kisebb kiszerelés, és van benne kálcium, meg magnézium is, de nem olyan finom.)

A vemhes anyák kondícióban tartásának titkos fegyvere a Critical Care, illetve a Rodi Care instant. Ezek növényi alapú tápszerek, rengeteg rosttal, növényi fehérjével, gyógynövényekkel, vitaminokkal. Optimalizálják az emésztést, stabilizálják a vércukrot. A vemhesség első 2 hónapjában időnként etetem velük, hogy megszeressék, a 3. hónapban már rendszeresen, az utolsó héten naponta, és az ellés napján ellés előtt, közben, és utána is, 1-1 kissebb adagra elosztva. A porok sajnos nem kaphatók minden állatorvosnál. De egzotikus dokiknál már érdemes érdeklődni, illetve a fórumban szívesen megosztjuk az aktuális forrásokat.

Ha sok a gyerek, kevés a tejcsi, már pár naposan kóstolgatják a nagyok kajáját. Tegyük alacsonyra az etetőt.

A mókuskereket, viszont tegyük olyan magasra, amennyire csak lehetséges, és mindenképp felülről függesszük a ketrec tetejéről, hogy a kicsik minél később kezdjenek kipotyogni, és minél nehezebb legyen felakadni…

Ha nagy baj van: Árván maradt kisdegukat többeknek sikerült már felnevelni, de sajnos még mindig csoda számba megy, egy-egy ilyen eset.

Az első legfontosabb teendő, a kicsit, kicsiket melegen kell tartanunk. (Az 7 grammos csöppségek szoba hőmérsékleten pár perc alatt kihűlhetnek, megfázhatnak.) A 36 fokos emberi test már megteszi, és kéznél van. Ha egy idő után mégis szükségünk lenne a kezünkre, keressünk egy degu bébiszittert. Mivel remek szülői ösztöneik vannak, és a természetben a gyereknevelés az egész nagycsalád ügye, többnyire hajlanak az adoptálásra. Egy másik, már szült mamadegut, a papadegut, vagy nagyobb lánytesót is megkérdezhetünk a dologról, de interneten is találhatunk közelben lakó segítséget.

Ha találunk egy hasonló korú kölykökkel rendelkező szoptatós mama degut, és befogadja, nyert ügyünk van. Sajnos azonban erre már kevés az esély, mert pl. 8 db 3 hetes rosszcsont mellett, egy 2 napos legyengült kisdegunak már nem jut elég tej…

 

DEGUTEJ :

 

Átlagos tej szárazanyag-26,9%
Átlagos tej lipid-17,3%
Átlagos tejfehérje-4,4%
Átlagos tej hamu-2,7%
Átlagos tej szénhidrátok (időpont függő) - 3,1-1,0%
Átlagos tej energiatartalom kJ-4,0 ml -1

 

Mivel a degutej cukortartalma ennyire alacsony a kisdeguk laktóz érzékenyek. A tehéntej meg ölheti őket, azzal semmiképp se próbálkozzunk.

Újszülött kisdeguk felnevelésében mindenképp azonnal kérjétek ki a Papp Georgina doktornő tanácsait, rajta kívül más még nem járt sikerrel! Pár hetes pockok viszont már sokkal könnyebben felnevelhetők, bár a doktornő trükkjeit azért én ilyenkor is meghallgatnám.

A mesterséges etetést állatorvostól Ridex5 oldattal kell kezdeni, majd a doktornő utasítási alapján állatorvostól szerzett macskatej pótlóra fokozatosan lehet átállni. A pontos szervállasztás, kisdegu állapotának, súlyának, megfelelő keverés, illetve adagolás ügyében a doktornőnél érdeklődjetek! (06/20/390 7875)

A műtejet szemcseppentővel, vagy 1 ml-es fecskendővel lehet a szájukba varázsolni.

Ha nincs degu pótmamink, ne feljetsük el a picik pocakját nedves vattával nyalogatni. Eleinte enélkül nem tudnak üríteni.

Árva rágcsálók nevelése - rágcsamentők honlap

 

KISDEGU MENEDZSMENT:

A kisdeguk 4-6 hetes korukig szopnak, de elválasztani, csak 7-8 hetes korban helyes, mert különben a degukhoz való szocializációjuk sérülhet, és agresszív, alkalmazkodni képtelen kisállatokat gyárthatunk.

Mivel a lányok ivarérése 8 hetes korban minden esetben megtörténik, a fiúké 12 hetesen, a 8. hét után is még nálunk lakó kisdegukat tarthatjuk együtt.

A 12. hét előtt is gyakorolnak a kisfiúk, csak a vége gyászos sírdogálás, nem diadal-öröm.

Túltáplált, fogságban élő állatoknál megesik a korai nemi érés, ezért, nem árt némi óvatosság. És vigyázat! Fordítva nem igaz, az ici-pici növésű is idejében nagylány lesz! Ha lekéssük az elválasztással a 8. hét 1. napját, már igen valószínű, hogy meglepetéssel láttuk el a kislánydegukat… Sajnos a nagyon jól fejlett kislányok extrém esetben, már 6 hetesen ivaréretté válhatnak, ezért ilyen esetben szegény papát a 6. hét előtt rekesszük el a csajoktól.

 

Ideális esetben, a kisdegukat háztól elviszik az ismerősök ismerősei, de ez azért igen ritka.

Ezért a megszületésüktől vegyünk fel rájuk előjegyzést, de csak a 7.-8. héten adjuk oda őket. Ha nem profi degus viszi el őket, mindenképp adjunk melléjük kinyomtatott Használati Utasítást, a degukra halálos félreértések elkerülése végett…

használati utasítás kisdegukhoz, nyomtatható verzió

Nem rossz ötlet honlapot csinálni deguinak, állatos hirdetési oldalakra feltenni őket, a Degutopián regisztrálni, vagy a kedvenc kereskedőnkkel idejében megegyezni, hogy hány kisdegut fog átvenni.

Egy kereskedésbe csak lányokat, vagy csak fiúkat vigyünk. Szoktassuk rá a dílereket, hogy a másik nemet, másik alomból szerezzék be. Teljesen érthetetlen, hogy minek nekik az ellentétes nemű tesó, ha nem akarnak beltenyészetet eladni. A kamasz deguk nemét elég könnyű összekeverni a kevésbé rutinos szemeknek. Ha külön ketrecben tartják a fiúkat és a lányokat, a tévedés lehetőségét is kizárják, kevesebb lesz a töltött kisdegu, és a kereskedésben sérült is, hiszen a fiúk sem balhéznak, ha elég távol tartják őket a lányoktól.

Kereskedésben sajnos ritkán fogadják jó szívvel a Használati Utasítást, de ha jó a kapcsolatunk, megpróbálkozhatunk vele. Már akkor is nyert ügyünk van, ha a kereskedőnk végigolvassa…

 

DEGU NEMEK MEGHATÁROZÁSA:

Pöcök és luk van mindkét nemen. A legszembetűnőbb különbség a távolságban van. Ezen kívül a fiúkon csak egy keskeny "hidacska" közi össze a két eszközt, a lányokon egy kipárnázott szélesebb foglalat látható.